Helmer Grundström

Helmer Grundström föddes den 29 februari 1904. Han var son till skogsarbetaren Erik Grundström och hans hustru Anna Katarina (Anna-Kajsa) och kom som nummer tre i en barnaskara av nio. Familjen bodde i Grundsjö 6 km från Svanaby, men på den Ångermanländska sidan.

Efternamnet tog man från bynamnet Grundsjö. När Helmer var i två-årsåldern flyttade familjen till Svanabyn och bosatte sig i en liten torparstuga vid sjön Svanavattnets strand. Den hade Erik Grundström arrenderat av bonden Per-Erik Persson. Det var ett s.k dagsverkstorp och man fick bo i stugan och bruka marken mot att man utförde 12 dagsverk per år åt bonden. Om man inte klarade av detta så var det bara att packa ihop och flytta. Två sängar fanns det i stugan, så det var trångt med nio barn och två vuxna.

Efter arvsskiftet av Per-Olov Persson (Per-Eriks son) blev det möjligt att att friköpa torpet. Man fick köpa det enligt den s.k ensittarlagen. Familjen Grundström levde som så många andra i byn under mycket knappa förhållanden och fick under långa tidsperioder leva på potatis och saltlake. Det fanns heller inte alltid skor till alla i familjen. För att kunna hjälpa till med försörjningen fick Helmer tidigt sluta skolan och börja som getarpojke. Det var inte alltid så roligt att tvingas vara ute långa dagar ensam i skogen med djuren och en liten ränsel med "blåmjölk" och en brödkant som matsäck. Ibland gick en ko ner sig i ett vattenhål och ibland gick åskan. Det var en bister verklighet för många åtta-tioåriga småpojkar och däribland Helmer.

Grundströms stora intresse var litteraturen och Helmer kom tidigt i kontakt med böcker och andra tidskrifter. Familjen var också hårt engagerad i nykterhetsrörelsen och under många år medlem i byns lilla missionsförsamling. Man hjälptes även åt att sälja tidningen "Folket i bild". Sina böcker beställde familjen från Åhlèn och Holm. Helmer har sagt att det var hans mammas stora läsintresse som gjorde honom så läsintresserad och till den diktarbegåvning han blev. För folket i byn framstod familjen Grundström som något särskilt. Det var inte vanligt att folk engagerade sig så mycket och var så oerhört litterärt intresserade. Man hade lite svårt att förstå att man kunde prioritera läsningen framför annat.

Helmer arbetade 11 år som skogsarbetare. På sommaren flottade han timmer. Vid ett tillfälle sa han att han hade jobbat som träl och inte skogsarbetare. - Jag var en dålig träl, sa han. Jag läste hela nätterna och orkade ingenting jobba på dagarna. Han jobbade också som vägarbetare. Han har låtit sin arbetarbakgrund komma fram i flera av sina böcker och diktsamlingar.

Helmer Grundström fortsatte sitt sökande efter kunskap och gick på lantmannaskola och Brunnsviks Folkhögskola. På folkhögskolan kom han i kontakt med diktandet och han började skriva på allvar. När hans studier var över gav han sig av på "luffen" och kom bl.a till Irland. Där var han en längre tid och reste omkring och lärde känna på landskapet och folket. Helmer var också till revolutionens Ryssland och såg sig omkring.

När jag på sjuttiotalet hade förmånen att få träffa Helmer ett antal gånger, så berättade han för mig om hur det var på den irländska landsbygden. När han fick reda på mitt jämtländska ursprung, så gav han mig också en målande beskrivning av den s.k rödöadeln. Han var rent otrolig på att berätta levande och intressant. Timmarna flög i väg och man förflyttade sig i fantasin från de djupa norrländska skogarna till andra ställen på jorden.

I Stockholm, dit Helmer kom så småningom varvade han författandet med livet som grovarbetare. Det var svårt att försörja sig och familjen på diktande. Han gav ut ett antal s.k bröddikter. Tidvis var produktionen hög. Tidningen Vi publicerade många av Helmers dikter.

Barndomens fattiga uppväxtmiljö, den karga lappländska hembygden som han älskade, om myrarna och moarna, hade satt sin prägel på han dikter och böcker. Han skrev även många vackra kärleksdikter. Klarakvarteren i Stockholm kom att betyda mycket för Helmer och hans diktande. Där kom han i kontakt med andra diktare som Nils Ferlin, Thor "Broder Thor" Bergner och författaren Gunnar Ekelöf. Gunnar Ekelöf bodde förresten i i slutet av trettiotalet tre månader på Lasses Konditori i Dorotea. Han hyrde ett rum där på övervåningen.

Helmer övertog sitt barndomshem i Svanabyn efter föräldrarna. Stugan hade kvar sitt spåntak och var enligt Helmer ganska fallfärdig. Kammaren hade Helmer gjort om till bibliotek. Han kom under många år att bo både i Stockholm och i Svanabyn. När våren kom och den värsta kylan försvunnit, då for han hem till sin barndomsby. Där stannade han till framemot oktober, november. Då var det dags att åka tillbaka till sin lilla etta vid Mosebacke torg. Stockholms stad förärade honom en kulturbostad på söder. I sina tankar blev dock Helmer sin hemby trogen.

Allt han skrev under sin livsgärning handlade om den norrländska naturen och främst då Svanabyn. Många författare blir inte erkända och berömda förrän efter sin död. Helmer hade tur och fick känna och mottaga ära och berömmelse under flera år. Han fick ta emot ett flertal priser och stipendier innan han gick bort 1986.

Vi som bor här i hans barndomsby känner tacksamhet och stolthet över Helmer Grundström och hans efterlämnade verk.

Tack Helmer! Må Du länge leva inom oss.

Svanabyn 980704 Ingrid Lövgren 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Bert-Owe Nilsson | Svar 15.06.2013 21.45

Bra och intressant sida .... se min kommentar i gästboken.
Tips: Har läst en bok om Helmer Grundström - Detta är mitt land,
av Gunnar Balgård, Leopard Förlag,

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

04.11 | 19:30

Hej! En släktgren på min mammas morfars sida kom från Svanabyn och jag skulle så gärna vilja veta om det går att få tag på boken om Svanabyns historia?

...
30.08 | 10:40

Kommer namnet Svanlund ursprungligen från Svanabyn?

...
17.07 | 21:10

Hej, Jon Ersson "Kiervel" är direkt förfader till mig (10 gen) och tycker det vore kul att höra av dig! Kanske har vi närmare släkt oxo?

...
10.05 | 20:32

Vad betyder "hela huset"? Hur många bäddar..

...
Du gillar den här sidan