Vem har gett namn på platser och sjöar m.m.

När de första nybyggarna kom till Svanabyn, var det icke ett obebott land man inflyttade till. Lapparna hade sedan länge bott här och även gett namn på berg, sjöar, bäckar och åar m.m.

Därför får vi förutsätta att nästan alla namn, som vi känner med svenska namn, har haft ett lappskt namn. Några namn tycks det har varit svårigheter att få ett lämpligt svenskt namn på som t.ex. Tjusjön, som ibland skrivs Tjursjön och ibland Tjuvsjön. Ullsjön heter ibland Ulvsjön. Ellsjön skrivs ibland som Eldsjön.
Vad beträffar Marjelberget har man inte gjort något försök att försvenska namnet utom i senare delen, nämligen berget. Men är Marjel ett lappskt namn? Det kanske är mer troligt att det kommer från finskans Marja = bär, flicka. Det skulle kanske heta Bärberget eller Bärflicksberget.

Det finns en del platser i Svanabyn, som har anknytning till vissa kända personer, som bytt i byn. Det är inte bara förste nybyggaren Jon Ersson Kiervel, som har fått ge namn på platser, utan även andra mindre kända. Kiervel har lämnat sitt namn till Kiervelnäset, vilket är ganska naturligt, då det var där han bodde. Men vi känner också Kiervelbäcken, som rinner mellan Kierveltjärnen och Ellsjön. Pär Särmanstjärna och Pär Särmansrået. Vem har dessa fått namn efter? Med stor sannolikhet efter den Pär Salomonsson, född 1733, död 1806, som var måg till Per Eriksson, som var far till de första nybyggarna i Lafsjön. Joelshällan.

En hälla mitt i Ullsjön, som Joel Persson, född 1775, död 1847, torde ha fått ge namn åt. Det finns ingen annan Joel i Svanabyn, som kan ha gett namn åt hällan. När han levde bör denna hälla ha legat ungefär en halv meter under vattenytan. Troligtvis var det han som första gången observerade denna hälla under vattnet, när han var ute och fiskade. På så sätt fick den sitt namn.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.06 | 23:09

Tycker det är bra att någon håller igång och bevarar en by för framtiden. Själv har jag mina rötter efter min far"Kuno Eriksson" sen många år utflyttad"50talet

...
18.06 | 07:05

Den här sidan kan nog vara bra men texten är liten och svårläst. Vitt på ljusgrön botten passar inte. Ser gärna en ändring.

...
04.06 | 22:42

Hej, så kul att läsa på den här sidan. Har börjat släktforska och hittat en förfader till mig i direkt led 10 generationer - Jon Ersson Kiervel

...
20.02 | 19:22

Paltservering den 5 mars 2019
Hällagården 15-18
Välkommen

...
Du gillar den här sidan