Utvandring till Nordamerika

"Amerikafebern" drabbade inte Svanabyn särskilt hårt, men en del familjer och enskilda personer lämnade byn för att söka sin lycka i det stora landet i väster. Man flyttade framför allt till Canada. Resan finansierades i flera fall genom att man sålde sina hemman och fick på så sätt pengar till resan till Nordamerika och kanske också ett litet startkapital, när man kom över.

1888 var det år då den förste från Svanabyn utvandrade. Då utvandrade nämligen bonden Erik Kristoffersson (* se 72) med hustru Märta Stina Johansdotter och deras två barn. Kristoffersson hade sålt sin del av hemmanet nr 6 (101/384 mantal) till bolag. Enligt uppgift från stadsarkivet i Trondheim reste familjen med båten "Juno" den 20.6.1888 från Trondheim till Emerson i Minitoba, Canada.

1889 utvandrade backstugesittare Adam Peter Sjöström (se 62) med hustru Lisa Katarina Jonsdotter Norlin och sex barn.

1890 utvandrade bonden Jonas Johansson (se 80) med hustru Märta Matilda Jonsdotter Norlin och två barn. Hustrun var syster till Sjöströms hustru, se ovan. Johansson sålde sin del av hemmanet nr 6 (101/384 mantal) till bolag. Jonas Johansson var bror till Erik Kristofferssons hustru Märta Stina Johansdotter, se ovan. Enligt stadsarkivet i Trondheim reste familjen den 2 april 1890 med båten "Hero" från Tronheim till Winnepeg, Minitoba, Canada.

1893 utvandrade bonden Daniel Peter Granström (se 82) med hustru Märta Stina Salmonsdotter och två barn. I samband med laga skifte sålde makarna hemmanet nr 2 (11/64 mantal) till Ulfviks AB. Makarna hade tagit över gården av hustruns far, "Blind-Sampe" Salmon Pehrsson. Denne åldrige och blinde Salmon torde ha fått framleva sina återstående dagar på ett födoråd, som åvilade den som arrenderade gården. Han dog 1901. I detta fall torde det ha varit Jonas Erik Sandqvist, inflyttad till Svanabyn 1894, som arrenderade gården och som fick ta ansvar för "Blind-Sampe". Enligt stadsarkivet i Trondheim reste familjen den 10 maj 1893 med båten "Tasso" från Trondheim till Winnepeg, Minitoba, Canada.

När familjen Daniel Peter Granström utvandrade fick de sällskap på resan av familjen Jonas Peter Göransson (se 83), hustru Stina Carolina Henriksdotter och deras tre barn. I samband med laga skiftet sålde Göransson sin hemmansdel 205/1152 mantal av gård nr 3 och fick på så sätt pengar till resan och en start i det nya landet.

1897 utvandrade de åldriga makarna Jonas Ersson (se 54) med hustru Gertrud Catharina Danielsdotter och det yngsta barnet Alma Katarina, född 1884. Deras son Daniel Peter Granström hade utvandrat 1893, se ovan. Det troliga är att de flyttade till sonen i Canada.

1906 utvandrade bondesonen Erik Olof Vikström (se 77), son till Ingel Viktor Vikström och Anna Märta Ersdotter. Föräldrarna motsatte sig att äldste sonen skulle utvandra, men varken böner eller hot hjälpte. Han bosatte sig i Roseau, Minnesota, nära gränsen till Canada. Han gifte sig med en flicka från Harrsjön i Dorotea, Gustava Paulina Gustafsson, född 24.9.1891. Familjen hade planer på att återvända, men innan planerna hann genomföras dog Erik Olof 1920 genom en bristning av kroppspulsådern. Han efterlämnade hustru och fyra små flickor under sex års ålder. Dessa, som år 1995 blivit gamla damer, lever fortfarande och bor i USA.

Handlardottern Hilda Maria Örnberg, född 28.10.1885, dotter till handlaren Karl Axel Örnberg (se 113), utvandrade 12.11.1909 till Canada.

Hilma Augusta Margareta Eriksson (se 68), född 2.4.1887, moder till Erik Alfons Eriksson, född 3.8.1909, utvandrade till USA år 1911.


--------------------------------------------------------------------------------

Av det jag ovan redovisat skulle 30 personer ha utvandrat till Nordamerika från Svanabyn, de flesta till Canada. Det är möjligt att det är flera från Svanabyn som utvandrat till Nordamerika, men dessa är de som jag har hittat i det material som jag undersökt.

Frågan är hur många av dessa som kom att upprätthålla kontakten med Svanabyn och hur många som återvände på besök till sin barndomsbygd.

Av: Erold Sandqvist

EFTERLYSNING! Erold är intresserad av att höra om det är några svanabybor, som haft kontakt med några av de som utvandrat.
Han tänkte att man skulle kunna göra en sammanställning över vart de flyttade och om man vet något om deras vidare livsöden som skulle kunna vara intressant. Hör av dig direkt till Erold Sandqvist på hans mail

erold.sandqvist@swipnet.se 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Erold Sandqvist | Svar 30.11.2012 11.47

OBS. Jag har sedan många år en annan e-mailadresss: eroldsandqist@msn.com

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

04.11 | 19:30

Hej! En släktgren på min mammas morfars sida kom från Svanabyn och jag skulle så gärna vilja veta om det går att få tag på boken om Svanabyns historia?

...
30.08 | 10:40

Kommer namnet Svanlund ursprungligen från Svanabyn?

...
17.07 | 21:10

Hej, Jon Ersson "Kiervel" är direkt förfader till mig (10 gen) och tycker det vore kul att höra av dig! Kanske har vi närmare släkt oxo?

...
10.05 | 20:32

Vad betyder "hela huset"? Hur många bäddar..

...
Du gillar den här sidan